Home » » Vb.Net Hata Yakalama Try-Catch-Finally ve On Error Resume Next Ders 4

Vb.Net Hata Yakalama Try-Catch-Finally ve On Error Resume Next Ders 4

Hata Yakalama Try-Catch-Finally ve On Error Resume Next Vb.Net Ders 4
Daha önce hazırladığımız iki sayıın toplamı örneğinde yukarıda olduğu gibi sayı ile birlikte harf girildiğinde aşağıdaki gibi hata mesajını alırız.Bu tür hatalar meydana geldiği zaman try catch ile hatayı mesaj kutusunda gösterebiliriz.


Try yazdıktan sonra enter tuşuna basınız.
Hata oluştuğu zaman catch’dan End Try kadar olan kodlar gerçekleştirilir.program kodlarımızı try’dan sonra yazıyoruz.Catch’dan sonra ex yerine bir değişken tanımlıyoruz.Ben aşağıdaki resimde görüldüğü gibi değişkene  sorun adını verdim.Siz farklı bir isim verebilirsiniz. catch’dan sonraki kodlar ise hata oluştuktan çalışır.Hata oluştuğu zaman mesaj kutusunda hatanın adınıda yazsın diye değişken_ismi.message kodunu kullandım.(sorun.Message).Baş tarafınada Hata: ekledim.İkisini birleştirmek içinde & işaretini kullandım.Vb.nette metinleri birleştirme işlemi için  & işareti kullanılır.Şunuda belirtelim ekranda mesaj kutusu olarak kullanıcıya uyarı yansıtmak için MsgBox kullanılır.


finally bölümündeki kodlar hata olsada olmasada gerçekleşir.Aşağıda görüldüğü gibi her iki durumdada textBox1 ve textbox2′in içeriğini sil komutunu kullandık.(textBox1.Text=””)Bu programda kullanılması fazla mantıklı değil ama örnek olsun diye kullandık.textBox1.Text=”” komutu yerine textBox1.Clear() kullanabilirsiniz.

 
Hata yakalama için aşağıda görüldüğü gibi On Error Resume Next’de kullanılabillir.Bu komut satırı kullanıldığında hata oluşan satırda hiçbir işlem yapılmaz. 

Yukarıda görüldüğü sayi1 =CSng(textBox1.Text) satırında hata oluştuğu için o satırı işleme koymadı ve sonuç 45 çıktı. Bu yüzden On Error Resume Next bu tür örneklerde kullanılmaz.Try Catch’i kulla
 
Support : Vaganzi
Copyright © 2013. Visual Studio Kod Bankası - All Rights Reserved
Powered By Vaganzi