Home » » Vb.Net Rastgele Sayı Üretmek Ders 5

Vb.Net Rastgele Sayı Üretmek Ders 5

Formumuza bir buton,bir label ekliyoruz.Buton1′i çift tıklarak aşağıdaki gerekli kodları yazıyoruz.(Bu şekilde butonun click olayına kod yazmış olacağız. Formumuzu çalıştırdığımız zaman buton tıklanınca kodlar çalışır.)      
Rastgele sayı üretmek için Rnd fonksiyonu kullanılır.Rnd() komut satırı 0 ile 1 arasında sayı üretir.Aşağıdaki komut satırını yazıp çalıştırıyoruz.  
  
  
  
  
Aşağıda görüldüğü gibi her tıklamada 0 ile 1 arasında sayı üretiliyor.  
  
  
Belirtilen bir sayı arasında rastgele sayı üretmek için aşağıdaki kodu kullanıyoruz.Bu kod satırı 0 ile 25 arasında sayı üretilir.  
  
    
  
Yukarıdaki kod satırlarında üretilen sayılar ondalık sayıydı.Bu üretilen sayılar tamsayı olmasını istiyorsak int fonksiyonunu kullanıyoruz.int parantez içinde belirtilen sayıyı tamsayıya çevirir.Bunun için aşağıdaki kod satırını kullanıyoruz.  
  
çalıştıralım.  
  
  
Üretilen sayılar o ile başlamak zorunda değildir.İstediğimiz bir sayı ilede başlatabiliriz.Bunun için bir förmül geliştirilmiştir.x ile y arasında sayı üretmek için Rnd()*(y-x)+x. Mesela 16 ile 25 arasında sayı üretmek için aşağıdaki komut satırı kullanılır.  
  
  
  
  
Rastgele sayı üretimi kodlarını form_load kısmına yazalım.(kodlar form her yüklendiğinde çalışacak demektir)  
  
formu ne kadar çalıştırırsanız çalıştırın label’daki üretilen sayınını değişmediğini göreceksiniz.  
   
Bunu önlemek  için randomize komutunu kullanıyoruz.Randomize komutunda rnd ile üretilen sayının başlangıç sayısını sistem saatine bakarak yaptığını için farklı sayılar üretilir.randomize komutunu rnd’den sonra yazarsanız farklı sayı üretimi gerçekleşmiyecektir.Rnd’den önce kullanmaya dikkat edin.  
   
 
Support : Vaganzi
Copyright © 2013. Visual Studio Kod Bankası - All Rights Reserved
Powered By Vaganzi