Home » » Vb.Net 2010 Tc Kimlik Doğrulama Servisi

Vb.Net 2010 Tc Kimlik Doğrulama Servisi

Vb.Net 2010 için TCKimlikNo Doğrulama Servisinin nasıl kullanılacağı hakkında biraz bilgi vermeye çalışıcam.

Not : TcKimlikNo Doğrulama Servisi İçişleri Bakanlığının program geliştiriciler için sunmuş olduğu bir hizmetidir ve ücretsizdir.






Öncelikle servisi projemize eklememiz gerekiyor.Bunun için;
Solution Explorer->Add Service Reference diyoruz


Karşımıza çıkan pencerede Adress kısmına ilgili servisin adresini yazıcaz.Burda kullanacağımız Tc Kimlik No Doğrulama servisinin adresi şöyle olacak;
https://tckimlik.nvi.gov.tr/Service/KPSPublic.asmx?WSDL
Daha sonra "Go" butonun tıklıycaz.Derleyicimiz ilgili adresi kontrol edip servis bilgilerini otomatik olarak projemize import edecektir.




İşlem başarıyla sonlandığında Services kısmında servisimiz gözükecektir.Penceremizin alt kısmında Namespace bölümünde bu servise atayacağımız ismi belirtiyoruz.Ben burda servisin adını "TC_Doğrula" olarak atadım.İşlemleri bitirdikten sonra ok deyip pencereyi kapatıyoruz.




İşlem sonunda servisimiz projemize eklenmiş olucak.



Servisimizi projemize ekledikten sonra artık servis üzerinde işlem yapabiliriz.Bunun için öncelikle bir değişken tanımlayalım;
Private TCNoDoğrula As New TC_Doğrula.KPSPublicSoapClient

Daha sonra bir procedure tanımlayıp içine şöyle bir sorgulama kodu yazabiliriz ;
MsgBox(TCNoDoğrula.TCKimlikNoDogrula("TcKimlikNo", "İsim", "Soyad", DoğumTarihi))

Yukarıdaki kodda dikkat edilecek nokta TckimlikNo,İsim ve Soyad bölümlerinin String DoğrumTarihi kısmının İnteger olmasıdır.Ayrıca DoğumTarihi kısmını sadece yıl olarak giricez.Buna dikkat edilmeli!!

İşlem sonlandığında eğer TcKimlikNo ile Ad,Soyad ve Doğum Tarihi kısımları birbiri ile uyumlu ve doğru ise sonuç bize True olarak dönecektir.Eğer hatalı bilgiler mevcut ise o zaman False olarak dönecektir.Eğerki girdiğiniz TcKimlikNo formatın dışında veya geçersiz bir numara ise o zaman şu şekilde bir hata ile karşılaşacaksınız.

Server was unable to process request. ---> T.C. Kimlik No alanına girdiğiniz değer geçerli bir T.C. Kimlik Numarası değildir
veya
Server was unable to process request. ---> T.C. Kimlik No değeri 10000000000 değerinden büyük veya eşit ve 89999999999 değerinden küçük veya eşit olmalıdır. T.C. Kimlik No alanına girdiğiniz değer geçerli bir T.C. Kimlik Numarası değildir.

Bu sorunu aşmak için sorgulamayı bir try algoritması içine koyabilirsiniz.
 
Support : Vaganzi
Copyright © 2013. Visual Studio Kod Bankası - All Rights Reserved
Powered By Vaganzi