Home » » Vb.Net 2010 Windows Service Kullanımı

Vb.Net 2010 Windows Service Kullanımı

Vb.Net 2010 için windows services kullanımı hakkında biraz bilgi vermeye ve bir örnekle açıklamaya çalışıcam.

Windows service adındanda anlaşılacağı üzere ;bize hizmet eden sürekli arka planda çalışan bir programdır.Bu servisin çalıştırdığı programlarda arka planda çalışır ve hata vermediği sürece ekrana hiçbir gösterim yapmaz.Örnek bir proje ile nasıl servis programı yazıldığını anlatalım.

Diyelimki Windows Service programı olarak çalışacak bir guard programı yapmak istiyorum.Bu program aynı FireBird Server Guard gibi daha önce tasarlamış olduğumuz bir programın çalışıp çalışmadığını kontrol edecek ve kapanması durumunda tekrar çalışmasını sağlayacak ve bunu gizli bir şekilde servis hizmeti olarak yapacak zira korumak istediğim programda servis çağrısıyla arka planda çalışmasını istiyorum.




Yeni bir proje başlatalım ve proje türü olarak "Windows Service" yi seçelim.




"Service1" adındaki dosyanın kod kısmına girelim.Timer nesnesi burda genelde çalışmıyor o yüzden bir System.Timer tanımlamamız gerekiyor.Burda "On Start" olayı servis çalıştığında yapılacakları yazacağımız kısımdır."On Stop" olayı ise servis durdurulduğunda yapılacak olanlardır.Not: Görev yöneticisinden servisi kapatmak işlem sonlandırma olduğu için "On Stop" olayını tetiklemez.




Service1 design moda geçelim ve design penceresi üzerine sağ tuş yapıp "Add İnstaller" diyelim.Karşımıza yukarıdaki gibi iki adet installer çıkacaktır."Serviceİnstaller1" üzerine tıklayalım ve properties penceresine geçelim.




"Name" "Display Name" ve "Service Name" kısmına istediğimiz servis ismini yazalım.Servisimizin otomatik başlaması için "Start Type" Automatic seçelim.




Servisimizin hesap ayarını "LocalSystem" olarak seçiyoruz.Artık servisimiz hazır projemizi Built edebiliriz.




Yapmış olduğumuz servis kendi başına çalışamaz.Öncelikle servis yükleyici bir araca ihtiyacımız var."InstallUtil.exe" windows veya framework içerisinde bulunmaktadır.Bu dosyayı bulun ve yukarıdaki resimde Command penceresindeki komutlarla servis dosyamızın adresini gösterip yükleyelim.Bunu istersek paket yani setup kurulumu esnasında çalışrıracağımız bir kod veya başka bir aracı program ilede kullanıcıyı uğraştırmadan yaptırabiliriz.




Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > Hizmetler e girdiğimizde Servisimizin adını listede görebiliriz.Burdan istersek servisi çalıştırabilir durdurabiliriz.Servisimizin proje aşamasında Service Design kısmında "CanStop" özelliğini False olarak ayarlarsak o zaman listeden manuel durdurma özelliği pasif olacaktır.

Windows servis hizmetlerini network ,log dosyası tutma denetim ,kontrol sistemi her türlü arka plan işlemlerimizde kullanabilmemiz mümkün.
 
Support : Vaganzi
Copyright © 2013. Visual Studio Kod Bankası - All Rights Reserved
Powered By Vaganzi