Home » » Vb.Net 2010 Custom Control Kullanımı

Vb.Net 2010 Custom Control Kullanımı

Vb.Net 2010 için CustomControl kullanımı hakkında bilgi vermeye çalışıcam.

Öncelikle CustomControl nedir bunu hem açıklayalım hemde örnek vererek işlemlerimize başlayalım ?

Hepimiz bir çok defa programlarımızda Textbox nesnesini TcKimlikNo,Ad,Soyad gibi alanlar için kullanmışızdır ve bu alanları
Sadece Numara Girilsin
Sadece Harf Girilsin
veya Büyük Harf Olsun
şeklinde kısıtlamak istemişizdir ve bir sürü gereksiz kod yazmışızdır.Bunun en kötü yanı her yeni projede bunu tekrar tekrar yapmak zorunda kalmamız.
Şimdi öyle bir şey olsun ki Textbox ın böyle bir seçim özelliği olsun biz bunlardan herhangibirini seçebilelim ve tasarlamış olduğumz bu yeni textbox ı artık her projede kullanabilelim bir daha kod yazmaya gerek kalmasın.



Öncelikle yeni bir proje başlatıyoruz ve "Windows Forms Control Library" seçiyoruz.



Doğal olarak projede UserControl çıkacaktır.Buna ihtiyacımız yok UserControlu projeden silebiliriz.Daha sonra Solution Explorer üzerinde sağ tıklayıp Add->New Item diyelim



Çıkan ekrandan Custom Control ü seçelim


Kontrol projemize eklendi şimdi "Rename" deyip ismini değiştirelim.Ben ismini "ÖzelTextBox" yaptım.


Solution Explorer da "Show All Files" butonuna basalım.Kontrol ümüzün altında "ÖzelTextBox.Designer" çıkacak ona çift tıklayalım.Açılan pencerede "Inherits System.Windows.Forms.Control" yazısı çıkacak ordaki "Control" yazısı yerine bize lazım olan kontrol ün ismini giricez.Burda kullanmak istediğimz kontrol "TextBox" olduğu için onu seçiyoruz.


"Solution Explorer" dan "ÖzelTextBox" ı seçip "ViewCode" diyelim ve kod bölümüne geçelim.



Textbox ımıza bir özellik ekliycez.Bu özellik 4 seçenekli
Serbest = 0
Sadece_Harf = 1
Sadece_Sayı = 2
Büyük_Harf = 3
şeklinde olacak.Bunun için bir Enum ve Property tanımlıyoruz.



KeyPress olayında seçeneklere göre uygulanması gereken kuralları belirliyoruz.İstediğimiz özellikleri ekledikten sonra "Solution Configurations" dan "Release" seçelim ve projemizi "Build" edelim.Artık istediğimiz özelliklere sahip yeni Textbox ımız hazır.Proje klasörümüz altında Bin->Release klasörü içinde eğer ismini değiştirmediyseniz "WindowsControlLibrary1.dll" dosyası çıkacaktır.İşte bu bizim yeni textboxımızın dosyası istediğimiz yere taşıyabilir istediğimiz projede kullanabiliriz.



Deneme yapmak için yeni bir proje başlatalım.Projenin Toolbox penceresinde sağ tıklayp "Choose İtems" diyelim.




Açılan pencerede "Browse" diyelim ve hazırladığız dosyamızın yerini gösterip "Aç" diyelim.Listede "ÖzelTextBox" adında kontrolümüz gözükecektir."Ok" diyip projemize kontrolümüzü ekleyelim.


Görüldüğü gibi artık hazırlamış olduğumuz kontrolümüz ToolBox penceresine eklendi.Artık formumuza ekleyebiliriz.


ÖzelTextBox ımızın Properties penceresinde hazırlamış olduğumuz "Seçenekler" adındaki özelliğimiz görülmektedir.Artık seçimlerden birini yaparak kolaylıkla text formatımızı ayarlayabiliriz.

Yukarıda vermiş olduğumuz örnek uygulamanın benzerleri ListBox,CheckBox,TabControl,Combobox,Buton gibi "System.Windows.Forms" altında bulunan bütün controller için tasarlanabilir.

Umarım yararlı olmuştur.
 
Support : Vaganzi
Copyright © 2013. Visual Studio Kod Bankası - All Rights Reserved
Powered By Vaganzi