Home » » Vb.Net İki Sayının Toplamı Ders 3

Vb.Net İki Sayının Toplamı Ders 3

Soru :Hesapla butonuna basıldığı zaman  TextBoxlara girilen sayıları toplayıp sonucu TextBox3′e yazan programın vb.net kodlarını yazınız ?(Form görüntüsü aşağıda gösterilmiştir.)
İlk olarak integer  üç değişken tanımlıyoruz.Eğer virgüllü ifadelerinde toplamasını istiyorsanız single veya decimal olarak tanımlama yapmalısınız.
Önemli Not:
Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi tanımla yapılan değişken baş harfi yazıldığı zaman otomatik olarak listede gözükecektir.Burada şöyle bir avantaj var.Değişken isminin altı mavi olduğu zaman (klavyeden yön tuşları ile istediğimiz değişkene gidebiliriz) klavyeden eşittir ( = ) tuşuna bastığımızda diğer kalan yerleri otomatik olarak bize vb.net kendisi yazar.Mesela aşağıdaki valkomutunda da aynı durum vardır.v harfine bastıktan sonra yön tuşları ile val’a gideriz, parentez (‘(‘) dediğimizde val’i otomatik olarak kendisi yazar.TextBox için t’ ye basıp hangi textBox ile işlem yapacağımızı seçtikten sonra noktaya basarsak textBox kendisi yazar ve textBox hangi özelliklerini kullanabilceğimizi liste halinde gösterir.Yine aynı şekilde yön tuşları istediğimiz özellik üstüne gelip boşluk tuşuna basınca otomatik olarak yazılır. Böyle yapıldığında komutların yanlış yazılma riskide ortadan kalkmış olur.Vb.nette büyük-küçük harf duyarlılığı olduğu için yanlış yazma riski her zaman vardır. Aşağıdaki resimde görülen 1 of 3 bu komutun 3 kullanılma şekli olduğunu gösterir.Mouse ile aşağı – yukarı şekillerine tıklayarak diğer kullanılma şekillerini görebiliriz.Bu işlem komutunun kullanılma şekli açısından bize yol gösterir.

vb.nette matematiksel işlem yapmak istedeğimiz ifadeleri sayıya çevirmemiz gerekir.TextBox,Label gibi nesnelere yazılan ifadeler stringdir(yani metin). İşlem yapabilmek için bu string ifadeleri sayıya çevirmek gerekir.Bunun için val cdec,csingle vb. komutlar kullanılır.val yazıp parantez içinde string ifademizin bulundupu nesnenin adını özellliği birlikte yazıyoruz. mesela Val(textBox1.Text) gibi. Çalıştıralım programımızı.
val  ondalık işlem olarak virgül değil noktayı kabul eder. Fakat Aşağıdaki resimde noktayı almıyor.Sebebi değişkenlerimiz integer tanımlamamızdır.
Aşağıdaki gibi integer’ı single diye değiştirirdiğimizde artık noktayı ondalık olarak kabul eder.
 Çalıştıralım. 
Yukarıda gördüğümüz gibi artık noktayı ondalık olarak alıyor ve sonucu ona göre hesaplıyor.Fakat aşağıda görüldüğü gibi nokta yerine virgül kullanırsak virgülü ondalık olarak olarak almaz.
Eğer ondalık işlemi nokta yerine virgül olarak algılamasını istiyorsak aşadaki resimde görüldüğü cdec,csng vb. kodları kullanmalıyız.
Çalıştırdığımızda bu defa ondalık işlem virgül ile gerçekleştirilmiş olur.

Bu durumda yukarıda görüldüğü  textlere sayı olmayan ifaedeler girildiği zaman aşağıda resimdeki  hata mesajını alırız.val’da böyle bir durum yok.harfleri almaz.sadece harflere kadar olan  sayıları alır ve hata mesajı vermeden çalışır.Bu durumda hatayı önlemek için texte sayı dışında girişi IsNumeric komutu veya Try Catch ile önleyebilirsiniz.Bununla ilgili bir örneği ileriki derslerde yayınlayacağız.

Yukarıdaki örneği aşağıda görüldüğü gibi tek bir komut satırı ile yapmak mümkün.

 
Support : Vaganzi
Copyright © 2013. Visual Studio Kod Bankası - All Rights Reserved
Powered By Vaganzi