Select Case: if yapısına benzer.Şartlı işlemlerin olduğu durumlarda kullanılır.
Kullanımı:
Select Case Değişken
Case 1:
Case2:
.
.
Case n:
Case Else
End Select
Örnek :
Uygula butonuna tıklandığı zaman Combo’dan seçilen rengi label2′ye uygulayan programın kodlarını yazınız. Sorunun form görüntüsü yukarıdadır. (comboBox’a üç seçenek eklenecek.Kırmızı,Mavi,Beyaz)
Eklenen comboya seçenek eklemek için : comboyu seçtikten properties’ten items’ın (yukarıdaki resimde belirtilmiş) yanındaki üç nokta tıklanır.Ekrana gelen menüye seçenekler yazılır.Sorumuzda seçilen seçeneğe göre işlem yapacığımız için select-case kullanıyoruz. Combo’da o anda seçili ifadeyi Text özelliğine bakarak alıyoruz.(comboBox1.Text). case “Kırmızı” : label2.ForeColor=Color.Red — > comboda seçili seçenek Kırmızı ise label2′nin yazı rengini kırmızı yap.Diğer satırlarda aynı şekilde. case else ise bu seçenekler dışında herhangi bir şey olursa nelerin yapılacağını kodlarız.
Örnek:
Uygula butonuna tıklandığı zaman Combo’dan seçilen rengi ve yazıyı label2′ye uygulayan programın kodlarını yazınız. Sorunun form görüntüsü1. örnek ile aynıdır. (comboBox’a üç seçenek eklenecek.Kırmızı,Mavi,Beyaz)
Örnek:
Ortalamaya göre öğrencinin notunu label6′da görüntüleyen programın kodlarını Select case kullanarakyazınız.
not:Puana göre not aralıkları
0-24 –> 0 ; 25-44 –> 1 ; 45-54 –> 2 ; 55-69 –> 3 ; 70-84 –> 4 ; 85-100 –> 5
Yukarıdaki gözüktüğü gibi Case Else yanlış girişi önlüyo. puan 0-100 arasındaki sayılar dışında tüm veriler için ekrana hata mesajı getiriyor.